Hwang Jung Eum

Profil


 

  • Imię i nazwysko: 황정음 / Hwang Jung Eum
  • Zawód: Piosenkarka i aktorka
  • Data urodzenia:  25-stycz-1985 
  • Wzrost: 167cm
  • Waga: 53 kg
  • Znak zodiaku: Wodnik
  • Grupa krwi: O
  • Rodzina: ma dwóch starszych braci i starszą siostrę
  • Agencja: C-JES Entertainment

Filmografia


  • She Was Pretty (MBC, 2015)
  • Kill Me, Heal Me (MBC, 2015)
  • Endless Love (SBS, 2014)
  • Potato Star 2013QR3 (tvN,2013)gościnnie
  • Secret Love (KBS2, 2013)
  • Incarnation of Money (SBS, 2013)
  • Full House TAKE 2 (TBS, SBS Plus, 2012)
  • Golden Time (MBC, 2012)
  • High Kick 3: The Revenge of the Short Legged (MBC, 2012)gościnnie
  • Can You Hear My Heart (MBC, 2011)
  • Giant (SBS, 2010)
  • Two Wives (SBS, 2009)gościnnie
  • The Fool That I Love(SBS, 2009)
  • High Kick Through The Roof (MBC, 2009)
  • East of Eden (MBC, 2009)
  • Little Mom Scandal (CGV, 2008)
  • Last Scandal (MBC, 2008)
  • Winter Bird (MBC, 2007)
  • The Person I Love (SBS, 2007)

Filmy:

  • My Sister, The Pig Lady (2015)
  • Death Bell 2: Bloody Camp (2010)
  • The Relation of Face, Mind and Love (2009)
  • Wish (2009)

Programy TV:

  • Running Man (SBS, 2010) Ep 1
  • Ultra Fashion with Hwang Jung Eum (MBC Every 1, 2010)
  • It City: Fukuoka Together with Hwang Jung Eum (O’live, 2010)
  • We Got Married (MBC, 2009) z Kim Yong Jun

Reklamy:

  • 2015: LAZYBEE
  • 2015: BRTC
  • 2011: Yuhan Beecom
  • 2010: Skechers Korea
  • 2010: Neutrogena Skin Clearing Foaming Wash
  • 2010: Mzuu
  • 2010: Kwang Dong Pharmaceutical Oksusu Tea
  • 2010: LG fashion HAZZYS Accessory
  • 2010: Duria
  • 2010: Neutrogena
  • 2010: Egoist
  • 2010: Rice Wine Guksundang Saengmakgeolri
  • 2009: Seven Monkeys Coffee
  • 2009: Kellan
  • 2009: Signature
  • 2006: File Bugs
  • 2005: Domino’s Pizza

Teledyski w których wystąpiła:

  • Kim Jong Wook – Sunflower (2009)
  • Ock Joo Hyun – Did You Really Hate My Love? (2009)
  • Ock Joo Hyun – It’s a Lie (2009)
  • SeeYa – Crazy Love Song (2008)
  • SeeYa – Shoes (2008)
  • Black Pearl – Finally… It’s You (2007)
  • Black Pearl – I Can’t Help Liking You (2007)
  • SG Wannabe – Craze (2007)
  • SG Wannabe – A Dreamy Conversation (2007)
  • SG Wannabe – My Heart’s Treasure Box (2006)

Dyskografia


Piosenki do dram:

  • Good Person do Can You Hear My Heart (2011)

Nagrody


 

  • 2015 8th Korea Drama Awards: Najlepsza Aktorka  (Kill Me, Heal Me)
  • 2015 10th Seoul International Drama Awards: Najlepsza Aktorka (Kill Me, Heal Me)
  • 2014 SBS Drama Awards: Nagroda dla największych 10 gwiazd (Endless Love)
  • 2014 SBS Drama Awards: Top Excellence Actress (Endless Love)
  • 2013 KBS Drama Awards: Najlepsza Aktorka (Top Excellence) (Secret Love)
  • 2013 KBS Drama Awards: Nagroda od fanów (Secret Love)
  • 2013 KBS Drama Awards: Nagroda dla najlepszej pary z Ji Sung (Secret Love)
  • 2011 MBC Drama Awards: Nagroda Doskonałości za rolę w Can You Hear My Heart?
  • 2010 SBS Drama Awards: Nagroda dla nowej aktorki za Giant
  • 2010 SBS Drama Awards: Nagroda dla najlepszej pary (z Joo Sang Wook) za Giant
  • 2009 MBC Entertainment Awards: Nagroda dla nowej aktorki

Ciekawostki


  • Edukacja: Seoul Kil Dong Elementary School, Sunhwa Yehsool Middle and High School, Sang Myung Sah Deh Boo Sok Girl’s High School, Suwon University
  • Hobby: słuchanie muzyki, robienie zakupów, gotowanie i przebieranie psów
  • Była członkini k-popowej grupy Sugar
  • Zdiagnozowano u niej wirusa H1N1 podczas kręceniaHigh Kick Through The Roof . Kręcenie zostało przerwane przez zespół produkcyjny, aby aktorka szybko powróciła do zdrowia.
  • W 2008 roku aktorka potwierdziła swój związek z Kim Yong Jun’em (15 maja 2015 roku zakończyli swój związek po zakończeniu dramy Kill Me, Heal Me”

Linki


 

 

Reklamy

4 comments

  1. Polecam dramę „She was pretty”. Dopiero wyszły 4 odcinki, a ja już uwielbiam tę dramę 🙂 Hwang Jung Eum gra w niej bardzo fajna postać i wychodzi jej to świetnie.

    Polubienie

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s