SHINee

 

shin151205b

SHINee – południowokoreański zespół powstały w 2008 roku pod skrzydłami wytwórni SM Ent. Ich debiutancka piosenka to ‚Replay‚. Nazwa zespołu wzięła się od słowa shiny i oznacza osobę, która zawsze jest w świetle reflektorów, w centrum uwagi.

Fandom: Shawol (SHINee World)

Logo:

Shinee_logo.png

Członkowie

  • Onew (Lider, wokalista)
  • Jonghyun (Główny wokalista)
  • Key (Rapper, wokalista, tancerz)
  • Minho (Główny rapper, wokalista, visual)
  • Taemin (Główny tancerz, wokalista, maknae)

Dyskografia

Albumy (kor)

  • [29.08.2008] The SHINee World
  • [19.07.2010] Lucifer
  • [19.02.2013] Dream Girl – The Miscoceptions of You
  • [26.04.2013] Why So Serious? – The Miscoceptions of Me
  • [18.05.2015] Odd

Albumy (jap)

  • [7.12.2011] The First
  • [26.06.2013] Boys Meet U
  • [24.09.2014] I’m Your Boy
  • [1.01.2016] DxDxD

Mini albumy

  • [22.05.2008] Replay
  • [25.05.2009] Romeo
  • [22.10.2009] 2009, Year of Us
  • [21.03.2012] Sherlock
  • [14.10.2013] Everybody

Single (kor.)

  • [2008] ‚Replay’
  • [2008] ‚Love Like Oxygen’
  • [2008] ‚Amigo’
  • [2009] ‚Juliette’
  • [2009] ‚Ring Ding Dong’
  • [2009] ‚JoJo’
  • [2010] ‚Lucifer’
  • [2010] ‚Hello’
  • [2012] ‚Sherlock’
  • [2013] ‚Dream Girl’
  • [2013] ‚Why So Serious?’
  • [2013] ‚Everybody’
  • [2015] ‚View’
  • [2015] ‚Married to the Music’

Single (jap.)

  • [2011] ‚Replay’
  • [2011] ‚Juliette’
  • [2011] ‚Lucifer’
  • [2012] ‚Sherlock’
  • [2012] ‚Dazzy Girl’
  • [2012] ‚For 1000 Years, Always Be By My Side…
  • [2013] ‚Fire’
  • [2013] ‚Boys Meet U’
  • [2013] ‚3, 2, 1’
  • [2014] ‚Lucky Star’
  • [2015] ‚Your Number’
  • [2015] ‚Sing Your Song’
  • [2016] ‚Kimi no Seide’

OST

  • [2009] ‚Stand By Me’ – Boys Over Flower OST Part 1
  • [2009] ‚Bodyguard’ – Boys Over Flower OST
  • [2009] ‚Countdown’ – Dream OST
  • [2010] ‚Fly High’ – Prosecutor Princess OST
  • [2010] ‚Haru’ – Haru OST
  • [2010] ‚Haru (X-Mas Ver.’ – Haru OST Christmas Ver.

Filmografia

Filmy

  • [2012] I AM
  • [2012] SMTown: Live in Tokyo Special Edition in 3D
  • [2015] SMTown: The Stage

Reality Show

  • [2008] Mnet Shinee’s Yunhanam
  • [2010] KBS Joy Shinee’s Hello Baby
  • [2012] KBS World Date with Shinee
  • [2013] MBC Shinee’s One Fine Day

Oficjalne strony

7 comments on “SHINee

  1. ost z reguły to jedna piosenka.
    Zespoły czy soliści przeważnie nagrywają jedną piosenkę do damy czy filmu czasami zdarza się ze nagrają np. 2 ale to rzadkość.

    Lubię

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s