Super Junior

1509112.jpg

Super Junior – południowokoreańki boyband, utworzony przez wytwórnie SM Ent. w 2005 roku. Zespół zadebiutował z piosenką ‚TWINS (Knock Out)‚.  W początkowym składzie zespołu było dwunastu członków: Leeteuk, Heechul, Han Geng, Yesung, Kangin, Shindong, Sungmin, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Ryeowook i Kibum. Rok po debiucie, czyli w 2006 roku, do zespołu dołączył najmłodszy członek, Kyuhyun.

W 2009 roku, Han Geng wytoczył proces SM Ent. o unieważnienie jego kontraktu. Do porozumienia strony doszły dopiero w 2011 roku, czym samym chińczyk przestał być częścią Super Junior.

Natomiast, w sierpniu 2015 roku, po długiej nieaktywności, zespół oficjalnie opuścił Kibum, który postawił na karierę aktorską.

Od 2010 roku członkowie SuJu zaczęli tymczasowo zawieszać swoją działalność, na rzecz odbycia obowiązkowej służby wojskowej. I tak, jako pierwszy służbę odbył Kangin (od 2010 roku do 2012), później Heechul (od 2011 do 2013 roku), Leeteuk (od 30.10.2012 do 29.07.2014 roku), Yesung (od 6.05.2013 do 31.05.2015 roku). Obecnie służbę wojskową odbywają: Shindong (od marca 2015 roku), Sungmin (od marca 2015 roku), Eunhyuk (od 13.10.2015), Donghae (od 15.10.2015) i Siwon (od 19.11.2015).

Zespół posiada cztery podgrupy i jeden duet. Jako pierwszy powstał i zadebiutował sub-unit SuJu K.R.Y (2006 rok), w którego skład wchodzą główni wokaliści zespołu, czyli Kyuhyun, Ryeowook i Yesung. Rok później zadebiutował SuJu T, członkowie to: Leeteuk, Heechul, Kangin, Sungmin, Shindong i Eunhyuk. W 2008 roku powstały: SuJu H (Leeteuk, Yesung, Kangin, Shindong, Sungmin i Eunhyuk) i SuJu M (Sungmin, Eunhyuk, Siwon, Donghae, Ryeowook, Kyuhyun, Zhoumi i Henry). A w 2011 roku zadebiutował duet D&E, czyli Donghae&Eunhyuk.  Wszystkie podgrupy będą szerzej opisane później, przy tworzeniu ich profili.

W 2015 roku, zespół zaczął tworzyć we ‚własnej’ wytwórni, czyli Label SJ. W niej powstają piosenki zespołu, sub-unitów, ale także solowych projektów członków.

Nazwa zespołu powstała jeszcze kiedy członkowie byli trainees. Byli wtedy najlepsi, czyli Super oraz młodzi, czyli Junior.

Fandom: E.L.F (skrót od: Everlasting Friends, czyli przyjaciele na zawsze)

Członkowie

  • Leeteuk (Lider, wokalista)
  • Heechul (Wokalista, raper)
  • Yesung (Główny wokalista)
  • Kangin (Wokalista)
  • Shindong (Prowadzący raper, prowadzący tancerz) -Odbywa służbę wojskową
  • Sungmin (Prowadzący wokalista, prowadzący tancerz) -Odbywa służbę wojskową
  • Eunhyuk (Główny raper, główny tancerz, wokalista) -Odbywa służbę wojskową
  • Donghae (Prowadzący wokalista, prowadzący tancerz, raper) -Odbywa służbę wojskową
  • Siwon (Wokalista, twarz grupy) -Odbywa służbę wojskową
  • Ryeowook (Główny wokalista)
  • Kyuhyun (Główny wokalista, prowadzący tancerz, maknae)

Henry i ZhouMi zostaną dodani w sub-unicie SuJu-M.

Byli członkowie

Sub-unity

Dyskografia

Albumy

  • [2005.12.07] SuperJunior05 (TWINS)
  • [2007.09.20] Don’t Don!
  • [2009.03.12] SORRY, SORRY
  • [2010.05.13] BONAMANA
  • [2011.08.03] Mr. Simple
  • [2011.08.22] Superman (Mr. Simple – Repackage Album)
  • [2011.09.19] A-CHA (Mr. Simple – Repackage Album)
  • [2012.07.06] Sexy, Free & Single
  • [2012.08.05] SPY (S,F&S – Repackage Album)
  • [2014.08.29] MAMACITA
  • [2014.10.23] This Is Love (Mamacita – Repackage Album)
  • [2015.07.16] Special Album ‚DEVIL’

Single

  • [2005.12.19] Show Me Your Love (z DBSK)
  • [2006.06.07] U
  • [2009.07] S.E.O.U.L (z Girls’ Generation)
  • [2011] Please (Leeteuk & Shindong)

OST

  • [2007] ‚H.I.T’  – H.I.T
  • [2007] ‚Success’ –  H.I.T
  • [2007] ‚Wonder Boy’ –  Attack On The Pin-up Boys
  • [2007] ‚Our Love’ –  Thirty Thousand Miles In Search of My Son
  • [2010] ‚Victory Korea’ – Dream Come True
  • [2010] ‚Angel’ – HARU

Współpraca

  • [2006.06.21] ’06 SUMMER SMTOWN (#3 Dancing Out, #10 Smile!)
  • [2006.12.12] 2006 WINTER SMTOWN (#3 Tic! Toc!)
  • [2007.04.06] H.I.T OST (#1 Success, #6 H.I.T)
  • [2007.07.04] 2007 Summer Vacation in SMTOWN.com (#3 Haengbok)
  • [2007.11.22] Thirty Thousand Miles in Search of My Son OST (#8 Urideurui Sarang (Drama ver.))
  • [2007.12.07] 2007 WINTER SMTOWN (#4 Cheonnuni Wa (First Snow))
  • [2008.03.12] Sweet Memories with Super Junior
  • [2008.03.13] Heart 2 Heart with Super Junior
  • [2008.04.18] Soneul Jabayo
  • [2009.08.17] 09 SUMMER SMTOWN (#1 Seaside Hyugeso (Boom Boom), #3 Carnival)
  • [2010.11.05] Haru OST (#4 Angel (Ballade Ver.), #6 Angel)
  • [2011.12.13] 2011 SMTOWN Winter ‚The Warmest Gift’ (#1 Santa U Are The One (feat. Zhoumi, Henry))
  • [2013.03.27] 10 CORSO COMO SEOUL MELODY Collaboration Project (#4 Sexy, Free & Single / Super Junior x Jinbo)

Japońskie albumy

  • [2013.07.24] HERO

Japońskie single

  • [2006.06.16] U/Twins
  • [2007.11.26] Marry U
  • [2009] Sorry, Sorry
  • [2011.06.08] BONAMANA
  • [2011.12.07] Mr. Simple
  • [2012.05.09] Opera
  • [2012.08.22] Sexy, Free & Single
  • [2013.12.11] Blue World
  • [2014.12.17] MAMACITA -AYAYA-

Filmografia

Filmy:

  • [2007] Attack On the Pin-Up Boys
  • [2011] Super Show 3 3D
  • [2012] I AM
  • [2013] Super Show 4 in Seoul 3D
  • [2015] SM Town The Stage

Trasy koncertowe

Główne trasy

  • The 1st Asia Tour – „Super Show” (2008–2009)
  • The 2nd Asia Tour – „Super Show 2” (2009–2010)
  • The 3rd Asia Tour – „Super Show 3” (2010–2011)
  • Super Junior World Tour – „Super Show 4” (2011–2012)
  • Super Junior World Tour – „Super Show 5” (2013–2014)
  • Super Junior World Tour – „Super Show 6” (2014–2015)

Łączone trasy

  • SMTown Live ’07 Summer Concert (2007)
  • SMTown Live ’08 (2008–2009)
  • SM Town Live ’10 World Tour (2010–2011)
  • SM Town Live World Tour III (2012–2013)
  • SM Town Week – Treasure Island (2013)
  • SM Town Live World Tour IV (2014–2015)
  • SM Town Live World Tour V (2016–)

Oficjalne strony

Facebook

Twitter

Instagram

Cyworl

Blogi

Źródła: 1, 2,

Advertisements

3 comments

  1. Mój drugi k-popowy zespół który poznałam i od razu pokochałam. Niesamowici ludzie. Tyle śmiechu ile mi przynieśli to głowa mała, a ich piosenki to jest naprawdę coś.
    Jedni z Królów sceny k-popowej.

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s