Henry Lau

henry-super-junior-m.jpg

Henry Lau – kanadyjski piosenkarz, rapper, tancerz, kompozytor, producent, beatboxer oraz aktor w Korei Południowej i Chinach. Członek sub-unitu Super Junior-M. W 2013 roku zadebiutował solo z mini albumem Trap. Jego fani nieoficjalnie nazywają się Strings.

Profil

  • Sceniczne Imię: Henry
  • Prawdziwe imię: Henry Lau
  • Data urodzenia: 11 października 1989
  • Miejsce urodzenia: Willowdale, Toronto, Kanada, Maknae
  • Pozycja w zespole: Prowadzący raper, wokalista, prowadzący tancerz
  • Grupa krwi: AB
  • Wzrost: 178cm
  • Waga: 63 kg
  • Rodzina: ojciec, matka, brat starszy, młodsza siostra

Dyskografia koreańska

Mini Albumy

  • [2013] Trap
  • [2014] Fantastic

Single

  • [2013] 1-4-3 (I Love You)

Współpraca

  • [2009] ‚Love me’ (Zhang Liyin)
  • [2010] ‚Don’t lie’ (Jonghyun &Jino – S.M. the Ballad)
  • [2012] ‚One Dream’ (BoA & Key)
  • [2014] ‚Love That I Need’ (Donghae & Eunhyuk)
  • [2015] ‚Love That I Need – Special Edition’ (Donghae & Eunhyuk)
  • [2015] ‚Love+’ (Yoo Sungeun)

Dyskografia japońska

Single

  • [2014] Fantastic

Filmografia

Dramy

  • [2009] Stage of Youth
  • [2013] My Sweet City
  • [2015] Persevere, Goo Hae-ra
  • [2015] Oh My Venus

Filmy

  • [2007] Attack On The Pin-Up Boys
  • [2012] I AM.
  • [2013] Final Recipe

Teledyski w których wystąpił

  • [2007] Super Junior – Don’t Don!

Telewizja

  • [2007] Star King
  • [2009] Variety Big Brother
  • [2009] Happy Camp
  • [2009] Star King
  • [2011] Strong Heart
  • [2011] Variety Big Brother
  • [2013] MasterChef Korea Celebrity
  • [2013] Happy Camp
  • [2013] Happy Together
  • [2013] Hello Counselor
  • [2013] Mamma Mia
  • [2013] Weekly Idol (Ep. 116, z Kuyhyunem)
  • [2014] Real Man
  • [2014] Happy Together
  • [2014] Clenched Fist Chef (Victoria Song, Kangin)
  • [2014] Crime Scene
  • [2014] Always Cantare
  • [2015] Our Neighborhood Arts and Psysical Education (Ep. 63-64)
  • [2015] We Got Married (Yewon)
  • [2015] Roommate (Amber, BamBam)
  • [2015] Happy Together (Amber)
  • [2015] Running Man (Ep. 248)
  • [2016] Sisters Over Flowers 2
  • [2016] Happy Together (Ep. 457, John Park & Kangnam)
  • [2016] Fresh Sunday

Radio

  • [2013] Super Junior Kiss The Radio

Ciekawostki

  • Zna 6 języków: angielski, kantoński (dialekt), koreański, japoński, tajwański i mandaryński
  • Potrafi grać na skrzypcach, pianinie i gitarze
  • Urodził się w Kanadzie
  • Uczył się grać na skrzypcach przez 11 lat
  • Przez 6 lat uczęszczał na zajęcia z baletu
  • Wygrał wiele nagród na konkursach związanych ze skrzypcami, tańcem i pianinem
  • Jedno z jego przezwisk to mochi (takie japońskie kluseczki), ponieważ ma urocze, pełne policzki
  • Jest najmłodszy w Super Junior-M
  • Wzorem dla niego jest Andy Lau i Donghae
  • Zawsze kąpie się jako ostatni, bo trenuje do późna w nocy
  • Nienawidzi fryzur z długimi włosami (u siebie i innych facetów)
  • Nie umie pływać
  • Jego rodzice mają podobno bardzo sukcesywnie rozwijający się biznes w Kanadzie
  • Inni członkowie zespołu często śmieją się z jego białej, delikatnej skóry
  • Nie może jeść ostrych potraw
  • Każdego ranka pije herbatę od kiedy mama powiedziała mu, że powinien ją pić codziennie
  • Jego mama pochodzi z Tajlandii, a jego tata z Chin
  • Jego chińskie imię to Liu Xian Hua, gdzie Xian Hua może oznaczać świeże kwiaty (przy trochę innej wymowie)
  • Jego grupa krwi to AB
  • Jego ulubiony kolor to biały
  • Uwielbia liczi
  • W utworze Don’t Don to Henry gra melodię na skrzypcach (co było jego „debiutem” w SM)
  • Na początku jego kariery zaczęły się spekulacje, na temat tego, że jest on 14 członkiem zespołu (czasami występował z SuJu itd), część fanów zaczęła się buntować i bojkotować Henyrego w internecie. Na szczęście po pewnym czasie wszyscy zaczęli go akceptować
  • Jego idealna dziewczyna powinna dobrze gotować, mieć długie włosy, małe oczy i musi kochać muzykę tak samo jak on
  • Bardzo lubi słodycze
  • Jego fani nieoficjalnie nazywają się Strings
Reklamy

3 comments

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s