San E

San-E.jpg

San E – południowokoreański piosenkarz urodzony 23 stycznia 1985 roku w Incheon. Przeniósł się z rodziną do Atlanty, w stanie Georgia w USA. Przenieśli się tam w 1997 roku w czasie azjatyckiego kryzysu finansowego. Uczęszczał do University of Georgia, gdzie studiował projektowanie graficzne.

W latach 2009-2008 San E wydał swoje pierwsze mixtape: Ready To Be Signed oraz Ready To Be Famous. W jednej z piosenek rapper użył żartobliwego dissu na Verbal Jint. Przyniosło mu uwagę koreańskich fanów hip-hopu, a sam zainteresowany zaprosił go do swojej grupy, Overclass.

W 2010 roku, San E wygrał nagrodę Best Hip Hop Song na gali Korean Music Awards. Niedługo potem podpisał umowę z JYP, jako pierwszy solowy rapper z ‚wielkiej trójki’. We wrześniu tego samego roku, wydał swój pierwszy mini-album ‚Everybody Ready?’, na którym pojawili się między innymi Min z MissA, Joo oraz Yeeun z Wonder Girl. Kilka dni później zadebiutował z piosenką ‚Tasty San‚ z udziałem Min. W listopadzie rozpoczął promocję z piosenką ‚LoveSick‚. W teledysku do piosenki wystąpiła Sohee.

W 2011 roku, San E wydał kilka singli w tym ‚Please Don’t Go‚, dzięki współpracy z rapperem Outsider oraz piosenkarzem Lee Changmin (2AM).

W kwietniu 2013 roku, San E zakończył kontrakt z JYP Ent. Sam powiedział, że współpraca zakończyła się w dobrych stosunkach. W czerwcu tego roku, dołączył do załogi Brand New Music, gdzie również pracuje jego kolega z Overclass, Verbal Jint. San E zdobył swoją pierwszą wygraną z piosenką ‚Story of Someone I Know‚ (z albumu ‚Not’Based on the True Story) na liście Gaon Digital Chart. Jego kolejne trzy utwory  „Where Did You Sleep?” (feat. Verbal Jint and Swings), „Break-Up Dinner” (feat. Sanchez of Phantom) oraz „What’s Wrong With Me” (feat. Kang Min Hee) zdobywały czołowe miejsca na liście Gaon Digital Chart.

Swój sukces kontynuował z piosnką ‚A Midsummer Night’s Sweetness‚, współpracy z Rainą z After School. Piosenka okazała się hitem i długo utrzymywała się na listach przebojów. Utwór zyskał wiele nagród, między innymi na galach Gaon Chart K-Pop Awards, MelOn Music Awards i Seoul Music Awards. Jego kolejny singiel ‚Body Language‚ (ft. BumKey), również uzyskał pierwsze miejsce na liście Gaon Digital Chart  oraz na innych siedmiu koreańskich listach. Piosenka zyskała sławę, pomimo ratingu +19 ze względu na charakter teledysku.

Profil

Nazwisko i imię: Jung San
Imię sceniczne: San.E
Data urodzenia: 23.01.1985r
Wzrost: 175cm
Waga: 68kg
Grupa krwi: 0

Dyskografia

Albumy

  • [2015] The Boy Who Cried Wolf

Mini albumy

  • [2010] Everybody Ready?
  • [2013] ‚Not’ Based on the True Story

Single

  • [2010] ‚Tasty San‚ (ft. Min)
  • [2010] ‚LoveSick
  • [2011] ‚Someone’s Dream‚ (ft. So Hyang)
  • [2011] ‚Please Don’t Go‚ (ft. Outsider, Changmin)
  • [2011] ‚Wish U To Be Unhappy‚ (ft. Bee of Rphabet)
  • [2011]  ‚Big Boy‚ (ft. Bee of Rphabet)
  • [2013] ‚Story of Someone I Know
  • [2013] ‚Where Did You Sleep‚ (ft. Verbal Jint, Swings)
  • [2013] ‚Break-Up Dinner‚ (Sandez z Phantom)
  • [2014] ‚What’s Wrong With Me‚ (ft. Kang Min Hee)
  • [2014] ‚A midsummer Night’s Sweetness‚ (ft. Raina)
  • [2014] ‚Body Language‚ (ft. BumKey)
  • [2014] ‚Brand New Day’ (ft. Brand New Music artist)
  • [2015] ‚Coach Me‚ (ft. Hyolyn, Jooheon)
  • [2015] ‚On Top Of Your Head‚ (ft. MC GREE)
  • [2015] ‚Me You‚ (ft. Baek  Yerin)
  • [2015] ‚Like Father, Like Son
  • [2015] ‚Sour Grapes‚ (ft. Mad Clown)
  • [2016] ‚Like An Airplane‚ (ft. Gary)
  • [2016] ‚Sugar and Me‚ (ft. Raina)

Filmografia

Telewizja

  • [2015] Running Man (Jako gość w 252 odcinku)
  • [2015] Show Me The Money 4 (Pojawił się w całym sezonie jako producent ‚Team Brand New Music’)
  • [2015] Unpretty Rapstar
  • [2015] Unpretty Rapstar 2
  • [2015] Off to School
  • [2016] Hip Hop Nation
  • [2016] Battle Trip

Ciekawostki

  • kiedyś promował się w JYP Entertainment
  • nagrał MV do piosenki „Love Sick” wraz z Sohee (była członkini Wonder Girls)
  • współpracował m. in z Verbal Jint, Dead P oraz L.E.O
  • jego ulubione jedzenie to pizza i Tteokbokki
  • potrafi beatboxować
  • jest chrześcijaninem

Oficjalne strony

Advertisements

One comment on “San E

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s