Mad Clown

mad-clown_1461542842_af_org

Mad Clown – urodzony 25 marca 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Jest południowokoreańskim rapperem, który tworzy pod skrzydłami Starship Ent. Zadebiutował w październiku 2008 roku z albumem ‚Luv Sickness’. Pojawił się w ‚Show Me The Money 5’ jako sędzia i producent.

Dużą sławę przyniósł mu występ z Soyou z SISTAR. Wydali razem piosenkę ‚Stipid in Love’ we wrześniu 2013 roku. W marcu następnego roku, Starship opublikował post, w którym zapowiedzieli, że Mad Clown powróci wraz z Hyolyn z SISTAR. Piosenka ‚Without you’ ukazała się w kwietniu 2014 roku. W 2015 roku wydał mini album Piece of Mine, na którym pojawił się singiel ‚Fire’ z Jinsil. W teledysku do piosenki pojawiła się Hani z EXID. Pod koniec roku została wydana piosenka San-E ‚Sour Grapes’, której mogliśmy usłyszeć Mad Clowna.

15 maja 2016 roku, odbyło się ślub i wesele Mad Clowna.

Profil

Prawdziwe imię i nazwisko: Jo Dong Rim
Data urodzenia: 28 marca 1985
Miejsce urodzenia: Stany Zjednoczone
Data debiutu: październik 2008
Fandom: Clowner
Wytwórnia: Soul Company (2008-2013) Starship X Entertainment (od 2013)
Wzrost: 175cm
Waga: 60kg

Dyskografia

Albumy

  • [22.10.2008] Luv Sickness
  • [4.04.2014] Fierce

Mini Albumy

  • [4.11.2011] Anything Goes
  • [9.01.2015] Piece of Mine

Single

  • [2013] ‚Stupid Love’ ft. Soyou
  • [2014] ‚Without You’ ft. Hyorin
  • [2014] ‚Gravity’ Swings x Giriboy x MadClown
  • [2014] ‚Love Is You’ K.Will, Sistar, MadClown, Junggigo, Boyfriend and Jooyoung
  • [2015] ‚Fire’ ft. Jinsil
  • [2015] ‚Hide and Seek’ ft. Jooyoung
  • [2015] ‚Battle Cry’
  • [2015] ‚Coffee Copy Girl’
  • [2015] ‚Flowers’ ft. Justhis
  • [2015] ‚Two Lovers’ Davichi ft. MadClown
  • [2015] ‚Get Low’ MadClown ft. Jooheon
  • [2015] ‚Sour Grapes’ San-E ft. MadClown

OST

  • [2014] ‚Chocolate Cherry Night’ – High School Love OST  (MadClown ft. Yozoh)
  • [2016] ‚Once Again’ –Descendants of the Sun OST (MadClown ft. Kim Nayoung)

Filmografia

Programy TV

  • [2013] Show Me The Money
  • [2014] After School Club
  • [2015] Unpretty Rapstar sezon 2
  • [2015] Weekly Idol
  • [2015] You Hee-yeol’s Sketchbook
  • [2016] Show Me The Money 5

Nagrody i nominacje

Gaon Chart K-Pop Awards

  • [2013] Artist of the Year (Song) – ‚Stupid In Love’ ft. Soyou – wygrana
  • [2015] Artist of the Year (Song) – ‚Fire’ – wygrana

MelOn Music Awards

  • [2015] Best Rap & Hip-hop – ‚Fire’ – wygrana

Mnet Asian Music Awards

  • [2015] Best Rap Performance – ‚Fire’ – nominacja

Programy muzyczne

Show! Music Core

  • [28.08.2013] ‚Stipit In Love’ ft. Soyou

Show Champion

  • [16.04.2014] ‚Without You’
  • [28.01.2015] ‚Fire’

M! Countdown

  • [29.01.2015] ‚Fire’

Inkigayo

  • [25.01.2015] ‚Fire’

Oficjalne strony

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s