B.A.P

b-a-p-1

B.A.P – południowokoreański boysband, który zadebiutował w 2012 roku piosenką ‚Warrior‚. Tworzą pod skrzydłami TS Ent. W skład grupy wchodzą: Yongguk, Himchan, Daehyun, Youngjae, Jongup i Zelo.

Lider grupy, Bang Yongguk był znany już przed debiutem. W 2011 roku wystąpił gościnnie w piosence Song Jieun ‚Going Crazy’. W sierpniu tego samego roku miał miejsce jego solowy debiut z piosenką ‚Remember’. W utworze możemy usłyszeć Yoseoba z BEAST. Yongguk jako pierwszy został ogłoszony członkiem zespołu. Drugim oficjalnie ogłoszonym członkiem zespołu był Himchan. W listopadzie 2011 roku, jako trzeci członek został przedstwiony został Zelo. Razem z Yonggukiem stworzyli duet, Bang&Zelo i wydali piosenkę ‚Never Give Up.’

W styczniu 2012 roku został wydany program Ta-Dah, It’s B.A.PProgram przedstawia sześciu członków zespołu, jako obcych z innej planety, którzy mówią na siebie B.A.P. Obcy atakują Ziemię, by pomóc swojej umierającej planecie, Mato.

25 stycznia 2012 roku został wydany pierwszy singiel zespołu ‚Warrior’. MTV Korea opisała piosenkę jako ‚silną i charyzmatyczną.’ Nancy Lee zauważyła, że bardzo różni się od przyjętego wzoru ‚ślicznych chłopców’ i mogą rozpowszechnić obraz ‚złych chłopców’. Już 3 lutego mini album pojawił się na liście Billboar World Albums Chart na #10. W samej Korei album ‚Warrior’ sprzedano ponad 10.000 egzemplarzy w zalewie dwa dni po debiucie.

W marcu wydali singiel ‚Secret Love’. A w kwietniu powrócili z utworem ‚Power’ i mini albumem o tym samym tytule. Wstępna partia ‚Power’ -około 30.000 egzemplarzy -została wyprzedana, a sam utwór pojawił się na Billboard World Albums Charts.

Trzeci mini album ‚No Mercy’ został wydany 24 lipca. Natomiast 23 października wydano 4 mini album i singiel pod tytułem ‚Stop It’.

W lutym 2013 roku wydany został kolejny mini album ‚One Shot’. EP znalazł się na Billboard World Albums chart. W maju B.A.P podpisali kontrakt z japońską wytwórnią King Records. Wydali pierwszy japoński teledysk do piosenki ‚Warrior’.

W 28 lipca 2013 roku TS ogłosiło wydanie kolejnego mini albumu ‚Badman’. Wydany został 6 sierpnia, a singlami promocyjnymi były: ‚Badman’, ‚Coffee Shop’ oraz ‚Hurricane’.

W lutym 2014 roku, zespół wydał pierwszy pełnometrażowy album ‚First Sensibility’. Zawiera trzynaście utworów, w tym tytułowy ‚1004(Angel)’. Po jego wydaniu, album niemal od razu znalazł się na Billboard World Albums Chart. Z singlem ‚1004(Angel)’ B.A.P zdobyli swoją pierwszą nagrodę w programie muzycznym (Show Champion).

W kwietniu, chłopcy wydali trzeci japoński singiel ‚No Mercy’.

Wraz z promocją ‚1004(Angel)’ rozpoczęła pierwsza trasa koncertowa zespołu, B.A.P Live On Earth 2014 Continent Tour. Rozpoczął ją dwu dniowy koncert w Seoulu. Był to ich drugi solowy koncert w Korei. W sumie grupa dała koncerty w 23 miastach, w całych Stanach Zjednoczonych, Azji, Australii i Europie. 11 sierpnia został wydany czwarty japoński singiel pod tytułem ‚Excuse Me’. Trasa koncertowa, została przerwana. Anulowano kilka koncertów w Ameryce, by członkowie zespołu mogli odpocząć.

W listopadzie 2014 , pojawiła się plotka, że zespół złożył pozew przeciwko wytwórni, jakoby ich umowy miały zawierać niewłaściwe warunki pracy oraz  nieuczciwy podział zysków. Jednak już następnego dnia TS Ent. wydało oświadczenie, mówiące, że w umowach nie było żadnych klauzur.

Dopiero w sierpniu 2015 roku, TS i B.A.P osiągnęło porozumienie. Po tym wydali ósmy mini album ‚Matrix‚, z promocyjnym singlem ‚Young, Wild & Free‚. Teledysk do piosenki ukazał ukazał się w 16 listopada, a już 27 listopada zdobyli nagrodę w Music Bank’u.

22 lutego 2016 roku, został wydany dziewiąty już mini album, Carnival. Zawierał on sześć, jasny, optymistycznych piosenek, tak różnych od tych przedstawionych w Matrix.

W 2016 roku wydali również pierwszy pełny japoński album, B.A.P JAPAN 1ST ALBUM Best. Absolute. Perfect. Album zawierał 13 piosenek, z czego trzy („New World”, „Kingdom” oraz „Back In Time”) są oryginalnie nagranymi japońskimi utworami.

W okresie od kwietnia do lipca, B.A.P mieli trasę koncertową, Live On Earth 2016. Wystąpili między innymi w USA, Kanadzie, Meksyku, Włoszech, Finlandii, Niemczech, Polsce, Australii, Wielkiej Brytanii i Rosji.

18 października, TS wydało tajemniczą zapowiedź na kanałach B.A.P. Teaserowy plakat mówił: Who Is X? oraz NOIR. Później potwierdzono, że comeback B.A.P będzie z drugim pełnym albumem. Chłopcy mieli powrócić 7 listopada z mocnym i intensywnym konceptem. Album ‚NOIR’ składa się z 13 piosenek, w tym koreańska wersja ‚Kingdom’ oraz solowy utwór JongUp’a ‚Now’.

Promocja z albumem ‚NOIR’ odbywa się bez lidera, Bang Yongguk’a, który wziął urlop od promocji ze względu na problemu zdrowotne.

Nazwa zespołu B.A.P to skrót od Best. Absolute. Perfect. (Najlepsza. Absolutna. Prefekcja.)

Fandom: Baby (lider zaczął nazywać tak fanów na koncertach i nazwa się oficjalnie przyjęła)

Członkowie

Podgrupy

  • BANG&ZELO

Dyskografia koreańska

Albumy

  • [4.02.2014] First Sensibility
  • [7.11.2016] NOIR

Mini albumy

  • [19.07.2012] No Mercy
  • [30.08.2012] No Mercy (Crash)
  • [13.02.2013] One Shot
  • [6.08.2013] Badman
  • [16.11.2015] Matrix
  • [22.02.2016] Carnival

Single Album

  • [26.01. 2012] Warrior
  • [27.04.2012] Power
  • [23.10.2012] Stop It
  • [10.06.2014] B.A.P Unplugged 2014
  • [8.08.2016] Put ‚Em Up

Single

  • [2012] ‚Warrior’
  • [2012] ‚Secret Love’
  • [2012] ‚Power’
  • [2012] ‚Goodbye’
  • [2012] ‚No Mercy’
  • [2012] ‚Crash’
  • [2012] ‚Stop It’
  • [2013] ‚Rain Sound’
  • [2013] ‚One Shot’
  • [2013] ‚Coffee Shop’
  • [2013] ‚Hurricane’
  • [2013] ‚Badman’
  • [2014] ‚1004 (Angel)’
  • [2014] ‚Where Are You? What Are You Doing?’
  • [2015] ‚Young, Wild & Free’
  • [2016] ‚Feel So Good’
  • [2016] ‚That’s My Jam’
  • [2016] ‚Skydive’

Dyskografia japońska

Albumy

  • [30.03.2016] Best. Absolute. Perfect.

Single

  • [2013] ‚Warrior’
  • [2013] ‚One Shot’
  • [2014] ‚No Mercy’
  • [2014] ‚Excuse Me’
  • [2016] ‚Feel So Good’

Filmografia

Telewizja

  • [2012] Ta-Dah! It’s B.A.P
  • [2012] B.A.P Diary
  • [2012] B.A.P’s Killinf Camp
  • [2012] Weekly Idol
  • [2013] Weekly Idol
  • [2013] After School Club
  • [2013] Weekly Idol
  • [2014] After School Club
  • [2014] Weekly Idol
  • [2014] You Hae-yeol’s Sketchbook
  • [2014] B.A.P Attack!
  • [2015] After School Club
  • [2016] The Boss Is Watching
  • [2016] B.A.P’s One Fine Day

Trasy koncertowe i koncerty

  • 2013: B.A.P Live On Earth
  • 2013: B.A.P 1st Japan Tour Warrior Begins
  • 2014: B.A.P Live On Earth 2014 Continent Tour
  • 2016: B.A.P Live On Earth 2016 World Tour

Oficjalne strony

Źródła: [1][2]

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s