DEAN

lIT3DTn0.jpg

DEAN – a tak naprawdę Kwon Hyuk, urodził się 10 listopada 1992 roku w Seoulu. To połuniowokoreańki piosenkarz, kompozytor oraz producent.

Kwon Hyuk urodził się i dorastał w Hongeun-dong w Seoul. Zainteresował się rapper i hip-hopem w szkole średniej, a w liceum zaczął śpiewać. Uważał, wtedy muzykę jedynie za ucieczkę od nauki, nie jako zawód. Pisał utwory i chował je przed rodzicami. Chociaż był pierwszym muzykiem w rodzinie, rodzice bardzo wspierali syna w zostaniu artystą.

Karierę rozpoczął w wieku 16 lat, występując z rapperem Keith Ape. Jako osiemnastolatek pisał utwory dla gwiazd k-popu, pod pseudonimem Deanfluenza. Pseudmin pochodzi od Jamesa Deana, którego buntowniczy wizerunek pasuje do DEAN, a słowo ‚influenza’ (grypa) oznacza, że chłopak chce zrobić ‚wirusowy’w wpływ na świat muzyczny.

W wieku 20 lat był pod opiekom CEO Joombas Music Group  oraz producenta Hyuk Shin, zatrudniony jako pisarz dla zespołu z Los Angeles. Pracował przy ‚Growl’ dla EXO oraz ‚One Less Lonely Girl’ dla Justina Bibera. Stworzył również ‚Black Pearl’ dla EXO oraz ‚Voodoo Doll’ dla VIXX.

DEAN zadebiutował w lipcu 2015 roku w USA z single ‚I’m Not Sorry‚ wraz z Eric’em Bellinger. W tym samym roku współpracował także z Mila J w piosence ‚Here&Now‚ oraz z Anderson .Paak w utworze ‚Put My Hands on You‚.

W październiku tego samego roku, chłopak zadebiutował w Korei Południowej z drugim singlem ‚Pour Up’ we współpracy z Zico (Block B). Został nazwany Najlepszym Piosenkarzem R&B na gali Korean Music Awards, 29 lutego 2016 roku. Współpracował także z takimi gwiazdami k-popu, jak Zion.T, Crush, Junggigo w utworze ‚274’, Dok2 w piosence ‚I Love It’ oraz z Dymanic Duo ‚How Are You These Days?’

W styczniu 2016 roku wystapił z utworem ‚Pour Up’ oraz ‚I’m Not Sorry’ w programie You Hee-yeol’s Sketchbook. W tym samym miesiącu ukazał się singiel ‚What 2 Do‚ wraz z Crushem oraz Jeff’em Bernat. Pojawił się również w dwóch odcinkach Two Yoo Project Sugar Man, jako producent.

21 marca 2016 roku, ukazało się MV do piosenki ‚Bonnie&Clyde’ zwiastujący jego nadchodzący mini album 130 mood: TRBL. Kilka dni prózniej, 23 marca, ukazał się tedysk do innego utworu ‚D (Half Moon)‚ z gościnnym udziałem Gaeko.

Album 130 mood: TRBL ma opowiadać historię miłosną, przez kolejne utwory. W całości został napisany i wyprodukowany przez DEAN’a wraz z innymi artystami.

3 czerwca znów pojawił się w You Hee-yeol’s Sketchbook, tym razem wykonując ‚D (Half Moon)‚ oraz ‚Ordinary People‚ Jonha Legend. 24 czerwca pojawił się gościnnie w piosence Taeyeon ‚Starlight’ z albumu WHY oraz pojawił się w teledysku do utworu. W lipcu pojawił się na koncercie Teayeon i razem wykonali piosenkę. 23 lipca, wystąpił na Jisan Valley Rock Festival, w duecie z Zico. Kilka dni później został nazwany ‚Azjatyckim Księciem R&B‚.

W październiku został nominowany w dwóch kategoriach do MAMA2016, do Best Song of the Year oraz Best Vocal Performance Male Solo – ‚D (Half Moon)‚.  W listopadzie stworzył współpracę wraz z Zico oraz Crush w utworze ‚Bermuda Triangle’. Utwór wykonali na gali MAMA2016.

Dyskografia

Mini Albumy

  • [24.03.2016] 130 mood: TRBL

Single

  • [2015] ‚I’m Not Sorry’ ft. Eric Bellinger
  • [2015] ‚Put My Hands on You’ ft. Anderson Park
  • [2015] ‚I Love It’ ft. Dok2
  • [2015] ‚Pour Up’ ft. Zico
  • [2016] ‚What 2 Do’ ft. Crush, Jeff Bernat
  • [2016] ‚Bonnie&Clyde’
  • [2016] ‚D (Half Moon)’ ft. Gaeko

Inne piosenki

  • [2016] ‚21′

Współpraca

  • [2015] ‚How Are You These Days?’ Dynamic Duo ft. DEAN
  • [2015] ‚247’ Junggigo ft. Zion.T, Crush, DEAN
  • [2016] ‚Fancy’ Paloalto’ ft. DEAN, Sway D
  • [2016] ‚Bad Vibes Lonely’ Dok2 ft. DEAN
  • [2016] ‚Shut Up & Groove’ Heize ft. DEAN
  • [2016] ‚Starlight’ Taeyeon ft. DEAN
  • [2016] ‚And July’ Heize ft. DEAN, DJ Fritz
  • [2016] ‚Bermuda Triangle’ Zico ft. Crush, DEAN

Produkcja (lista piosenek, które DEAN napisał i wyprodukował)

  • [2013] 100% – ‚Want You Back’ – słowa
  • [2013] EXO – ‚Black Pearl ‚- muzyka
  • [2013] VIXX – ‚Voodoo Doll’ – muzyka
  • [2013] HISTORY – ‚Hello’ – słowa/muzyka
  • [2014] VIXX – ‚Eternity’ – słowa/muzyka
  • [2014] John Park – ‚U’ – słowa/muzyka
  • [2014] MADTOWN – ‚YOLO’ – słowa
  • [2015] MADTWON – ‚드루와’ – słowa/muzyka
  • [2015] UNIQ – ‚EOEO’ – słowa
  • [2015] SPEED – ‚What U’ – słowa
  • [2015] Chad Future – ‚Famous’ – słowa
  • [2015] VIXX – ‚Eternity’ – słowa/muzyka
  • [2015] Dynamic Dou – ‚How You Doin?’ – słowa/muzyka
  • [2015] EXO – ‚Unfair’ – słowa/muzyka
  • [2016] Lee Hi ft. Mino – ‚World Tour’ – słowa/muzyka
  • [2016] Lee Hi ft. Bobby – ‚Video’ – słowa/muzyka
  • [2016] Paloalto ft. Dean, Sway D – ‚Fancy’ – słowa/muzyka
  • [2016] Boys Republic – ‚Eyes on Me’ – muzyka
  • [2016] Block B (B-Bomb, U-Kwon) – ‚Round and Round’ -słowa/muzyka
  • [2016] Dok2 ft. DEAN – ‚Bad Vibes Lonely’ – słowa/muzyka
  • [2016] Heize ft. DEAN – ‚Shut Up & Groove’ – słowa/muzyka
  • [2016] Heize ft. DEAN, DJ Fritz – ‚And July’ – słowa/muzyka
  • [2016] Miryo ft. DEAN – ‚Ain’t Got Nobody’ – muzyka
  • [2016] Yuk Jidam ft. Suran, DEAN – ‚No Thx’ -muzyka
  • [2016] BASTARZ – ‚Make It Rain’ – słowa/muzyka

Filmografia

  • [8.01.2016] You Hee-yeol’s Sketchbook
  • [19.01.2016] Two Yoo Project Sugar Man (Ep. 14)
  • [8.03.2016] Two Yoo Project Sugar Man (Ep. 21)
  • [06.2016] You Hee-yeol’s Sketchbook
  • [09.2016] Unpretty Rapstar 3

Nagrody i nominacje

MelOn Music Awards

  • [2016] Best Dance Song – nominacja

Mnet Asian Music Awards (MAMA)

  • [2016] Best Vocal  Performance Male Solo – nominacja
  • [2016] Song of the Year – ‚D (Half Moon)’ – nominacja

 

Oficjalne strony

Advertisements

One comment

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s