Wonder Girls

 photo Wonder-Girls_1462840831_af_org_zpsxrotjdo8.jpg

Wonder Girls (원더걸스, ワンダーガールズ) to południowokoreański girlsband stworzony przez JYP Entertainment. Grupa zadebiutowała w 2007 roku z piosenka „Irony”. 20 lipca HyunA oficjalnie opuściła Wonder Girls z powodów zdrowotnych. Zespół dostał większego rozgłosu z takimi utworami jak „Tell Me”, „So Hot” i „Nobody”. 

W 2017 roku wygasły kontrakty członkiń z JYP Entertainment – artystki zdecydowały się na rozpad grupy po 10 latach aktywności. Yeeun i Sunmi nie przedłużyły kontraktów z JYP. 

  • Oficjalny fanclub: Wonderfuls
  • Oficjlany kolor: Pearl Burgundy

Profile


  • Yubin (Główna raperka, visual, perkusista)
  • Ye Eun (Liderka, główna wokalistka, kejbordzista)
  • Sunmi (Wspierająca wokalistka, basista)
  • Hye Rim (Maknae, wspierająca wokalistka, wspierająca raperka, gitarzystka)

Byłe członkinie


  • Hyun A (Raperka, wspierająca wokalistka)
  • So Hee (Wokalistka, główna tancerka, visual)
  • Sun Ye (Liderka, główna wokalistka, prowadząca tancerka)

Dyskografia


Dyskografia koreańska

Albumy

  • [2007.09.13] The Wonder Years
  • [2011.11.07] Wonder World
  • [2015.08.03] REBOOT

Mini-Albumy

  • [2008.09.30] The Wonder Years – Trilogy
  • [2012.06.03] Wonder Party

Single

  • [2007.02.13] The Wonder Begins
  • [2008.06.03] So Hot
  • [2010.05.16] 2 Different Tears
  • [2016.07.05] Why So Lonely

Digital Single

  • [2007.04.27] Mianhan Maeum ~tears~ (미안한 마음; A Sorry Heart)
  • [2007.11.26] Joyo Joyo (쪼요쪼요)
  • [2008.02.21] Army Song
  • [2008.10.14] Food Song
  • [2008.11.18] Anybody
  • [2009.04.04] Now
  • [2009.06.29] Nobody (Eng ver.)
  • [2011.12.03] K-Food Party
  • [2017.02.10] Draw Me

Współpraca

  • [2007.08.17] 8eight – The First (#9 Between (Feat. Wonder Girls & Pdogg))
  • [2010.12.01] JYP Nation – This Christmas

Dyskografia USA 

Extended Play

  • [2009.10.11] Nobody (Sing-Along Version) – EP

Single

  • [2009.10.11] „Nobody” – the Remix Edition
  • [2010.05.15] 2 Different Tears

Digital Single

  • [2009.06.26] Nobody
  • [2009.10.30] Nobody – the Remix Edition
  • [2012.01.12] The DJ Is Mine
  • [2012.07.09] Like Money

Współpraca

  • [2012.10.16] A Very Special Christmas: 25 Years Bringing Joy to the World (#8 – „Best Christmas Ever”)

Dyskografia chińska

Albumy

  • [2011.03.15] Wonder Girls (Taiwan Special Edition)

Single

  • [2010.05.16] 2 Different Tears
  • [2015.10.23] I Feel You

Dyskografia japońska


Mini-Albumy

  • [2012.07.25] Nobody for Everybody

Best Albumy

  • [2012.11.14] Wonder Best Korea / U.S.A / Japan 2007-2012

Filmografia


Filmy

  • [2010.12.29] The Last Godfather (gościnnie)
  • [2012.02.02] The Wonder Girls (USA)

Telewizja

  • [2006.12.22 – 2007.02.23] MTV Wonder Girls Season 1
  • [2007.04.09 – 2007.06.04] MTV Wonder Girls Season 2
  • [2008.03.07 – 2007.03.28] MTV Wonder Girls Season 3
  • [2008.11.05 – 2008.12.24] Wonder Bakery
  • [2009.03.06 – 2009.04.10] Welcome to Wonder Land
  • [2010.07.29 – 2010.08.28] MTV Wonder Girls Season 4
  • [2010.07.30 – 2010.10.01] Made in Wonder Girls

Reklamy

  • [2007] 1677
  • [2007] Crown Haim
  • [2007] Baskin Robbins
  • [2007] TBJ
  • [2008] TBJ (with 2AM)
  • [2008] Red Pen
  • [2008] Pizza Bingo
  • [2008] TAAN
  • [2008] Keroro Fighter
  • [2008] IVYclub
  • [2008] Free Style
  • [2008 – 2009] LG KTF Ever
  • [2008 – 2009] Vita 500
  • [2008] EVER Slim Panda phone
  • [2008 – 2009] Crown Bakery
  • [2008] MBC 1833
  • [2008 – 2010] peripera Wonder Line
  • [2009] BBQ Chicken
  • [2009] Cafe Mori
  • [2009] EVER Audition
  • [2010 – 2011] WG by Wonder Girls
  • [2010] Sony Ericsson
  • [2010] Kia Forte
  • [2010] Love in Seoul City
  • [2010] EXR Loves Pucca
  • [2011] Korean Agro-Fisheries Trade Corporation
  • [2012] MarshPuff
  • [2012] Monster/JYP Diamond Tears

Oficjalne strony


Reklamy

2 comments

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s