Zion.T

ZT.png

Zion.T – właściwie Kim Haesol, urodzony 13 kwietnia 1989. Jest to południowokoreański piosenkarz R&B oraz hip-hop. Należy do wytwórni The Black Label (od 2016 roku, wcześniej tworzył w Amoeba Culture). Zadebiutował w 2011 roku.

Wciągu lat swojej działalności współpracował z wieloma artystami, między innymi z Dok2, Crucial Star, Simon D, Primary oraz Gray.

O swoim pseudonimie sam powiedział: ‚Jestem chrześcijaninem, więc ‚T’ w moim pseudonimie ma oznaczać krzyż. Jego pierwszy singiel ‚Click Me’ we współpracy z Dok2, została uwolniona w kwietniu 2011 roku.

9 kwietnia 2013 roku, został wydany pierwszy album ‚Red Light’ z tytułowym singlem ‚Babay’ z udziałem Gaeko. Na albumie pojawili się także INFINITE H, Dymanic Duo, Swings, oraz G-Dragon. Natomiast w grudniu pojawił się mini album ‚Mirrorball’ z tytułowym singlem ‚Miss Kim’.

W 2014 roku wydany został ‚Yanghwa Bridge’, który stał się hitem i przyczynił się do rosnącej popularności artysty w Korei. Szczere i osobiste teksty piosenek, trawiły do szerokiego grona publiczności. Nagrał również OST do Pinocchio o tytule ‚Kiss Me’.

1 lutego 2015 roku, we współpracy z piosenkarzem Crush’em, wydał singiel ‚Just’. Tego samego roku wydał trzy inne single: ‚Zero Gravity‚, ‚Eat’ oraz ‚No Make Up‚.  Współpracował także z Jonghyunem, PSY oraz Yankie. W lipcu brał udział w festiwalu Infinite Challenge.

W 2016 roku, po zakończeniu współpracy z wytwórnią  Amoeba Culture, Zion.T podpisał kontrakt z The Black Label, kierowanej przez Teddy’ego.

Dyskografia

Albumy

  • [2013]  Red Light
  • [2017] OO

Mini Albumy

  • [2013] Mirrorball

Single

  • [2011] ‚Click Me’ ft. Dok2
  • [2012] ‚Ordinariness’
  • [2013] ‚Two Melodies’ ft. Crush
  • [2013] ‚Babay’ ft. Gaeko
  • [2013] ‚Miss Kim’
  • [2014] ‚Yanghwa Bridge’
  • [2015] ‚Just’ ft. Crush
  • [2015] ‚Zero Gravity’
  • [2015] ‚Eat’
  • [2015] ‚No Make Up’
  • [2016] ‚Knock’
  • [2016] ‚Machine Gun’ ft. Kush, Mino

Współpraca

  • [2011] ‚On My Way‚ Dok2 feat. Zion.T
  • [2011] ‚She’s There‚  Vida Loca feat. Beenzino, Zion.T
  • [2011] ‚It’s My Turn’ Crucial Star ft. Zion.T
  • [2011] ‚Stay Cool‚ Simon D ft. Zion.T
  • [2011] ‚Young King Young Boss‚ Dok2 ft. Zion.T
  • [2012] ‚Brothers in Confusion‚ J TONG  ft. Beenzino, Simon D, Zion.T
  • [2012] ‚Secret 2‚ Dok2 ft. Zion.T
  • [2012] ‚I’m Da One‚ Jo Kwon ft. Zion.T
  • [2012] ‚Blink‚ GRAY ft. Crucial Star, Zion.T
  • [2012] ‚? (물음표)‚ Primary ft. Choiza, Zion.T
  • [2012] ‚See Through‚ Primary ft. Gaeko, Zion.T
  • [2013] ‚Without You’ INFINITE H ft. Zion.T
  • [2013] ‚Three Dopeboyz‚ Dymamic Duo ft. Zion.T
  • [2013] ‚A Real Lady‚ Swings ft. Beenzino, GRAY, Zion.T
  • [2013] ‚I Love You‚ G-Dragon ft. Zion.T
  • [2014] ‚Go Hard‚ The Quiett ft. Zion.T
  • [2014] ‚No Make Up‚ Gaeko ft. Zion.T, HA:TFELT
  • [2014] ‚Thinking of You‚ Seo In Young ft. Zion.T
  • [2015] ‚Déjà-Boo‚ Jonghyun ft. Zion.T
  • [2015] ‚SOLD OUT‚ Yankie ft. Tablo, Loco, Zion.T
  • [2015] ‚Still On My Way‚ Dok2 ft. Zion.T
  • [2015] ‚I Remember You‚ PSY ft. Zion.T

OST

  • [2014] ‚Kiss Me’ Pinocchio OST Part 6

Filmografia

  • [2015] Infinite Challenge
  • [2016] Show Me The Money 5
  • [2016] Live Talk Show Taxi
  • [2016] Vocal’s War: God’s  Voice
  • [2016] Fantastic Duo

Nagrody i nominacje

11th Korean Music Awards

  • [2014] Best R&B and Soul album – Red Lightwygrana

7th MelOn Music Awards

  • [2015] TOP10 Artist – wygrana
  • [2015] Artist Of The Year – nominacja

17th Mnet Asian Music Awards (MAMA)

  • [2015] Best Male Artist – nominacja
  • [2015] UnionPay Artist of the Year – nominacja
  • [2015] Best Vocal Performance Male – ‚Eat’ – wygrana
  • [2015] UnionPay Song of the Year – ‚Eat’ – nominacja
  • [2015] UnionPay Song of the Year – ‚Just’ Zion.T ft. Crush – nominacja
  • [2015] Best Collaboration & Unit – ‚Just’ Zion.T ft. Crush – wygrana

Seoul Music Awards

  • [2015] Bonsang -wygrana

Oficjalne strony

Reklamy

Dodaj komentarz ^^

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s